Vaak zijn mailadressen een vereiste op het moment dat domein is aangemaakt. En is het geen vereiste, dan toch een wens met de nodige prioriteit. Die e-mailadressen zullen ergens aangemaakt (en beheerd) moeten kunnen worden. Voor dat beheren is het van belang dat er een (mail)hostingpakket wordt afgenomen. Voor de prijzen en specificaties kun je terecht onder de kop "Hosting" in het menu links.
Zolang er geen (mail)hostingpakket is aangeschaft is het niet mogelijk om mailadressen via ons portaal aan te maken of te beheren.
Wij bieden op twee manieren mailadressen aan:
- Als onderdeel van een hostingpakket. De mailadressen staan op dezelfde server als de website. Dit is de meest veelzijdige oplossing.
- Als stand-alone oplossing. Hier is vrijwel niets aan in te stellen.
1. Onderdeel van een hostingpakket
Bij een hostingpakket op een van onze Plesk-servers is er ook de mogelijkheid om mail-adressen aan te maken. Er zit geen limiet op het aantal mailadressen die daar aangemaakt kan worden. En ook geen limiet op de grootte van de mailboxen (dat wil zeggen: er kan niet meer mail worden opgeslagen dan het pakket zelf groot is). Daarnaast kunnen er onbeperkt aliasen worden aangemaakt, kan mail geforward worden naar meerdere ontvangers en is er de mogelijkheid om op de server automatische antwoorden in te stellen, of een catch-all in te regelen.
Al deze opties zijn te beschikbaar door in te loggen op de Plesk-server.
Een mailadres aanmaken is daar een optie van klikken op de link "Mail" in de linkerkolom van de Plesk-webinterface, en vervolgens op de knop "Create mail address" klikken. Alles wat opgegeven moet worden is de naam van de mailbox, en twee keer het wachtwoord. Alle andere velden zijn optioneel.
De mail is bereikbaar via https://webmail.yourname.nl of https://webmail.happyhosting.nl. Het is ook mogelijk om de mail via je favoriete mailprogramma op te halen.
Let op!! De mail-oplossing op onze servers bevat geen software voor het beheren van agenda's of gedeelde contacten. Daarvoor zul je de mail via een derde partij moeten laten verlopen.
2. De stand-alone oplossing
Na aanschaf van zo'n pakket moet het gekoppeld worden aan de domeinnaam. Iets als in het hieronder staande plaatje is dan ook in het portaal te zien. Klik op de blauwe knop en het domein wordt aan het hostingpakket gekoppeld. Hierna is het mogelijk om mailadressen te beheren.
Mailadressen beheren
Voeg met de + in de blauwe balk een mailadres toe. Er wordt gevraagd om het mailadres, twee keer een wachtwoord en een quotum (de maximum grootte van de mailbox).
Naderhand is dit allemaal aan te passen door op het mailadres te klikken:
- In gebruik geeft aan hoeveel van de toegewezen ruimte op dit moment gevuld is.
- Met de optie "Quota veranderen" kan meer of minder ruimte aan een mailbox worden toegekend. Dit kan nooit minder zijn dan er op dat moment aan mail in staat, en nooit meer dan het quotum voor het mailpakket toestaat (waarbij de gereserveerde en gebruikte ruimte van andere mailboxen binnen het pakket meetelt).
- "Actief" geeft aan dat de mailbox in gebruik is. Om een mailbox om te zetten in een forward, zal de mailbox gedeactiveerd moeten worden. Een inactieve mailbox telt (hoeveel mail er ook in zit) niet mee voor het quotum.
- Via de optie "Verander wachtwoord" is het wachtwoord op de mailbox aan te passen. Het is daarbij NIET nodig om het bestaande wachtwoord te kennen.
Quota
Onze pakketten bieden keuzes uit een hoeveelheid mailboxen die maximaal gebruikt kunnen worden, en ook hoe groot die mailboxen (samen) mogen zijn. De quota voor mailboxgrootte zijn ook te zien op deze pagina. Bij deze quota staan twee regels:
- Gebruikte ruimte: dit is de hoeveelheid mail die alle mailboxen in het mailpakket samen innemen.
- Gereserveerde ruimte: Dit zou nooit meer mogen zijn dan de maximale grootte van het afgenomen mailpakket. Dit getal is te beheren door de maximale grootte die aan een mailbox wordt toegekent aan te passen (zie boven)
Om de mail op te halen kun je de webmail gebruiken of een mailprogramma naar keuze.