• 085 - 8888 365
  • info@yourname.nl

Mijn website is gehackt, wat moet ik doen?

Indien een website is gehackt dan moeten het volgende worden gedaan:

1) De bestanden van de website moeten worden schoongemaakt.

Het schoonmaken van de bestanden van de website is nodig wanneer de hacker zich toegang heeft verschaft tot de bestanden van de website. Daarbij kunnen bestanden zijn toegevoegd of gewijzigd. Er is dan code toegevoegd die het voor de hacker mogelijk maakt de website te misbruiken.

Het schoonmaken (van de bestanden) van de website kan op de volgende manieren:

U kunt de website laten schoonmaken door een specialist.

U kunt ook een back-up van de website terugplaatsen. Als de teruggeplaatste bestanden van vóór de hack zijn dan zal de hack met het terugplaatsen van de back-up uit de website zijn verdwenen.

Wij hebben eventueel ook een back-up beschikbaar die we kunnen terugzetten.
Daar zijn dan wel € 20,- kosten aan verbonden.

Het is ook mogelijk om de website opnieuw te maken. Bijvoorbeeld door te beginnen met een nieuwe installatie van WordPress of Joomla. Als u een eenvoudige website heeft dan is dat misschien ook een goede optie (u kunt daarbij afbeeldingen en teksten van de oude website gebruiken).

Het is belangrijk dat de website goed wordt schoongemaakt. Als er ergens code van de hacker op de website achterblijft dan is de kans groot dat de website opnieuw wordt gehackt.

2) De bron van de hack moet worden weggenomen.

Nadat de bestanden van de website zijn schoongemaakt is het van belang om de bron van de hack weg te nemen.

In de meeste gevallen is de bron een lek in een verouderd script/plugin/extension/theme/WordPress/Joomla.
Het is dan ook nodig om WordPress, Joomla, themes, plugins, extensions, scripts te updaten naar de meest recente versie (een versie waarin het lek gerepareerd is).

We raden aan om plugins, themes, extensions en scripts die de website niet gebruikt te verwijderen.

Verder is het belangrijk om wachtwoorden en eventueel gebruikers aan te passen. Het gaat dan om de wachtwoorden voor Plesk en FTP. En indien van toepassing: de gebruikers en wachtwoorden voor WordPress, Joomla of een ander CMS. Daarbij moet u ook controleren of er door de hacker nieuwe gebruikers zijn toegevoegd.

Soms komt een hack voort uit het onderscheppen van inloggegevens. In zo'n geval is het nodig om de apparaten die u gebruikt om in te loggen op de website met een virusscanner te scannen op malware.

Als u deze dingen heeft gedaan dan zou de website weer schoon en veilig moeten zijn.